Primož Pogačnik

Sem magister ekonomskih znanosti, NLP trener, NLP Mojster Coach, mediator z dvajsetletnimi vodstvenimi izkušnjami v najpomembnejših energetskih družbah v Sloveniji. Na področju mednarodnega trgovanja z energenti sem kot vodja moral stalno sprejemati težke razvojne in operativne odločitve, od katerih je bila odvisna konkurenčnost družbe. Poleg nepredvidljivosti trgov, na katerih je bilo potrebno delovati, so številne izzive predstavljali tudi medsebojni odnosi z različnimi deležniki. Stalna pogajanja s poslovnimi partnerji, vodenje in motiviranje svojih sodelavcev in oblikovanje uspešnih timov je zahtevalo številne veščine, hkrati pa je prinašalo tudi pogoste preobremenitve in stres.

Glavno preizkušnjo pa mi je prineslo življenje malo pred svojim štiridesetim rojstnim dnevom, ko se je bilo potrebno ustaviti in svojo pozornost in energijo preusmeriti nase, saj je telo zahtevalo svoje.  Po težki operaciji me je čakalo daljše okrevanje, kjer sem se veselil popolnoma drugačnih zmag. Neizmerna hvaležnost za vsak kilogram, ki sem ga pridobil na svoji teži, vsak kilometer, ki sem ga lahko dodal svojemu sprehodu, vsaka dodatno prespana ura, ki mi  je skrajšala noč polno bolečin. Svoje zdravje žal začnemo ceniti šele ko ga izgubimo. Bil sem na najnižji točki svojega življenja in počasi je šlo navzgor. In potrebno se je bilo odločiti, kako spremeniti svojo pot, da ne bi ponovil preteklih napak.

Ugotovil sem, da ni potrebno drastično spremeniti svoje poti, ampak pogled nanjo, se ustrezno opolnomočiti, da se bom učinkovito spopadel z vsemi svojimi demoni, ki so mi v preteklosti grenili življenje. Potrebno je bilo najti način, kako obdržati neizmerno radost lastnega obstoja, ki sem jo občutil, ko se je moje zdravstveno stanje izboljševalo. Kako se vedno znova navduševati nad raznolikostjo drugih oseb, s katerimi dnevno komuniciramo in hkrati čutiti medsebojno povezanost. Bolj ko te življenje vrže iz tečajev, bolj intenzivno začneš iskati načine, ki bi ti omogočili doseči čim večjo harmonijo sobivanja.

Ko sem se srečal z nevrolingvističnim programiranjem (NLP), sem takoj vedel, da je to tisti model, ki mi bo pomagal povezati vsa moja dosedanja spoznanja, moje življenje sestaviti v smiselno celoto in ga bolj učinkovito usmeriti v iskanje in uresničevanje lastnih želja. Vsaka pot se prične v nas samih in ker smo zelo zanimiva in kompleksna bitja, lahko zelo hitro zatavamo, če nimamo ustreznega zemljevida.

Vsa na novo pridobljena spoznanja so bila po petih letih pred veliko preizkušnjo, saj sem ponovno moral na operacijo. Tokrat so morali preventivno odstraniti še preostanek trebušne slinavke in vranice. Do takrat nisem niti vedel, da lahko živiš brez nje. Operacijo sem dobro prenesel, saj sem se tako kot prvič, tudi tokrat lahko vse do zadnjega fizično pripravljal na planirani poseg. Vsak pretečen kilometer in vsak dvignjen kilogram, ki je obremenil moje mišice pred operacijo, je prispeval hitrejšemu okrevanju po operaciji. Rekreacija mi je skupaj z meditacijo pomagala, da sem tudi bolje spal.

Vabim vas, da skupaj prehodimo delček naše poti. Na tej poti bom z veseljem podelil svoje izkušnje, predvsem bom tu, da vas podprem pri vašem razmišljanju. Da vam pomagam, da sami najdete odgovore na vaša vprašanja in da poiščete in uporabite svoje notranje vire, ki vam bodo pomagali uresničiti vaše cilje. Da vam pomagam pri branju vašega trenutnega in pri risanju novega, večjega, bolj natančnega zemljevida. Že zelo majhne spremembe v našem pogledu in našem vedenju lahko prispevajo k velikim razlikam v naših dosežkih.

MOJE IZKUŠNJE

V procesu coachinga so zelo pomembne veščine komunikacije, ki omogočajo coachu, da s klientom vzpostavi zaupni odnos, pozorno spremlja njegovo verbalno in neverbalno komunikacijo ter ga podpira in usmerja v smeri želenih sprememb.

Da coach lahko kvalitetno komunicira s klientom in ga usmerja proti želenemu cilju, pa mora najprej dobro poznati sebe. Sebe pa najbolje spoznamo skozi raznolike izkušnje, ki nam jih prinaša življenje. Težje kot so preizkušnje, močnejša so spoznanja, ki jih lahko delimo z drugimi.

  • Hierarhija vrednot
  • Postavitev ciljev in notranja motivacija
  • Iskanje notranjih virov za premagovanje ovir
  • Vzpostavitev novih navad
  • Življenje v harmoniji

KOMUNIKACIJSKE VEŠČINE

90%

CILJNA USMERJENOST

80%

KREATIVNOST

70%

SMISEL ZA HUMOR

80%

certifikati

Potrdila o usposobljenosti